Windesheim gebouw X, Zwolle

Omschrijving

Nieuwbouw voor de opleiding Economie & Journalistiek van de Hogeschool Windesheim.
Het opleidingsgebouw heeft vijf bouwlagen, doch tien niveaus (split-level). Het biedt ruimte aan verschillende kantoor- en onderwijsfuncties en enkele aanvullende voorzieningen, zoals een restaurant en een auditorium. De parkeergarage voor 260 auto’s ligt op maaiveldniveau onder en naast het gebouw, samen met een fietsenstalling voor 600 fietsen.

Opdracht

De opdrachtgever wenste zowel een flexibel, als een compact gebouw. Het gebouw is flexibel op gebouwniveau maar ook op indelingsniveau. Het gebouw is nu ingericht voor onderwijs maar kan even zo goed functioneren als een kantoorgebouw. De parkeergarage is extra hoog uitgevoerd, met een vrije hoogte van 3.30 meter. Daardoor kan in de toekomst de parkeerfunctie veranderen in een onderwijs- of kantoorfunctie. De levensduur van het gebouw kan daarmee worden verlengd. Ook op indelingsniveau is het gebouw flexibel door grote overspanningen zonder dragende wanden.

Constructief ontwerp

Om daglicht in het hart van het gebouw te krijgen knipt een grote vide het gebouw in tweeën. De vide zorgt voor oriëntatie, overzicht en sociale veiligheid binnen het gebouw. De twee vloerdelen aan beide kanten van de vide zijn een halve verdieping van elkaar verschoven, zodat er een split-level doorsnede ontstaat. De vloeren zijn onderling met hellingbanen verbonden. Op verschillende plaatsen is een gedeelte van de vloeren weggelaten. Bijvoorbeeld om een studio over twee lagen te realiseren. Op deze manier werd ook het auditorium ingebouwd.

De hoofddraagconstructie is gemaakt van beton met een toevoeging van puingranulaat. De vloeren zijn vervaardigd van Bubble Deck vloeren ter besparing van gewicht en materiaal. Deze vloeren met voorgespannen stroken, maken overspanningen mogelijk van ruim 16 x 7 m. Dat maakt een flexibele indeling mogelijk. De kunststof gevel is volledig geprefabriceerd. Prefabricage zorgt voor een schoon productieproces en een kwalitatief hoogstaand eindproduct. De kunststof gevel is licht en draagt daarmee bij aan gewichtsbesparing voor de fundering.

 

Projectdetails

Zwolle

Schoolgebouw 25.500 m² bvo, parkeergarage 260 parkeerplaatsen

2005 - 2010

Architect: BroekBakema

Christelijke Hogeschool Windesheim

BNA Gebouw van het Jaar 2011
EPC score 265 (meest duurzame A label)