Zoek binnen projecten
Vul hieronder uw zoekterm in:
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Groningen
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Groningen
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Groningen
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Groningen
  • Feringa Building  (voorheen  Zernikeborg)

    Feringa Building

    Bron Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Bron Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Bron Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Bron Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Bron Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten
  • Feringa Building

    Feringa Building

    Bron Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten
  • Feringa Building
  • Feringa Building
  • Feringa Building
  • Feringa Building
  • Feringa Building  (voorheen  Zernikeborg)
  • Feringa Building
  • Feringa Building
  • Feringa Building
  • Feringa Building
  • Feringa Building
Groningen, Nederland

Feringa Building

Omschrijving

Faculteitsgebouw voor de Rijksuniversiteit Groningen ten behoeve van de faculteiten Natuur- en Scheikunde. Het gaat om een stevig volume, maar liefst 350.000 kuub, en een vloeroppervlak van 62.000 vierkante meter, een totale lengte van 260 meter en een breedte van 63 meter. De nieuwbouw wordt vijf verdiepingen hoog met bovenop een installatielaag voor de luchtbehandelingskasten.

Het gebouw dient voor onderwijs en onderzoek voor zo’n 1.450 studenten en 840 medewerkers. Naast veel laboratoria is flink wat ruimte voorzien voor practicumonderwijs. In totaal komen er ongeveer 450 zuurkasten, zo´n 3 kilometer aan labtafels en 30 laserlabs in het gebouw.

Opdracht

Architectenbureau Ector Hoogstad ontwierp een gebouw met drie W-vormige verdiepingen op een rechthoekige tweelaagse plint. Deze vorm biedt veel mogelijkheden op het gebied van uitzicht, daglichttoetreding en uitbreidbaarheid. Ook konden zo de laboratoria zoveel mogelijk op de noordkant worden gesitueerd, wat qua lichtinval de voorkeur verdient. Ook wordt er een opdeelbare collegezaal gerealiseerd die plaats biedt aan 420 personen.

Deze tweelaagse plint heeft een transparant karakter en biedt plaats aan onderwijsruimten, de trillingsvrije ruimten, cleanrooms en de expeditie. Op de verdiepingen worden kantoorruimten ingericht en laboratoria (fysisch, chemisch en biochemisch). Alle labvarianten zijn flexibel uitwisselbaar, omdat ieder laboratorium vanuit de schachten kan worden aangesloten op het netwerk van luchttoevoer- en retour, elektra en gassen.

Eén van de buitenruimtes in de W wordt voorzien van een gevel en dak, waardoor een atrium ontstaat. Dit wordt het hart van het gebouw. De andere buitenruimtes fungeren als buitentuin. Op de verdiepingen zijn de gebouwdelen via loopbruggen met elkaar verbonden.

abtWassenaar was vanaf het begin van het traject verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp van het gebouw. In de loop van het ontwerptraject moest het ontwerp aardbevingsbestendig worden gemaakt, zowel constructief als bouwkundig.

Oplossingen

Een gebouw met trillingsvrije ruimtes heeft per definitie een stevige betonconstructie nodig. Die krijgt de faculteit dan ook. Waar het constructieve ontwerp eerst gebruik maakte van stabiliteitskernen, zijn deze in de tweede fase echter opgesplitst in losse stabiliteitswanden. Dat zijn er nog steeds vier per bouwdeel, maar dan los van elkaar, korter en dikker dan in het eerdere ontwerp, en voorzien van extra wapening. Ook is de W-vorm constructief gezien opgedeeld in afzonderlijke bouwdelen die los van elkaar kunnen bewegen.

Het gebouw zou eerst op palen komen te staan, maar de wanden op de begane grond worden nu gefundeerd op een zware outrigger-fundering. Dit is een betonnen balk die verschillende palen verbindt en zo een grotere horizontale belasting kan opnemen.

De grote glazen puien en daken tussen de verschillende bouwdelen moeten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dat is bij dit ontwerp extra spannend, omdat het een gebouw met een vrijdragende vliesgevel betreft, dus zonder draagconstructie voor het glas. Verder is gekozen voor lichte materialen, zoals een kunststof luchtkussendak boven het atrium (in plaats van een glazen dak) en aluminium composiet beplating aan de buitengevel.

Projectdetails

  • Project
    Feringa Building - Zernikeborg
  • Oppervlakte
    62.000 m² 
  • Ontwerp-oplevering
    Start ontwerpfase: eind 2014; Oplevering 1e fase: 2018; Realisatie 2e fase: 2017-2018
  • Locatie
    Groningen, Nederland
  • Projectpartners
    Architect: Ector Hoogstad
    Installaties: Arcadis
    Bouwfysica: DGMR
    Projectmanagement: Stevens Van Dijck
  • Opdrachtgever:
    Rijksuniversiteit Groningen
  • Biijzonderheden
    Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten

abtWassenaar

The Interior

Elegantly Furnished Apartments With a Clean, Modern Style

  • Kitchen
  • Bathroom
  • Livingroom
  • Bedroom
  • Fully Equipped Kitchen

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
  • High-end Bathroom

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Beton
    • Material Wall
  • Our Living Room Is Equipped With “Smart Home”

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Wood
  • Modern and Contemporary Bed Room Design

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
Neighborhood

Explore the Best Possibilities Your Future Address Offers

Rothling Bridge

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Town Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Skyline Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Concert Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Rothling Bridge

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Town Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Skyline Bar

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Concert Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Within Walking Distance

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Supermarket

    2 Minutes
  • Bakery

    1 Minutes
  • Oxford Station

    7 Minutes
  • Pharmacy

    5 Minutes

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Contactgegevens


Rummerinkhof 6
9751 SL Haren

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Social


  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.