Kindcentrum Woldendorp QWORZO wordt het nieuwe kindcentrum voor Woldendorp en de omliggende dorpen (waaronder Termunten, Termunterzijl en Borgsweer. Het nieuwe kindcentrum biedt onderdak aan de gefuseerde openbare basisscholen de Woldrakkers in Woldendorp en De Munte in Termunterzijl en de kinderopvang Kids2b. Het nieuwe gebouw komt op de huidige locatie van de Woldrakkers aan de Burgemeester Garreltsweg in Woldendorp. bouwmethode in hout voor aardbevingsbestendige, duurzame, maatwerk Frisse Scholen met een uitzonderlijk korte bouwtijd. In opdracht van het Centrum Veilig Wonen komt het nu dus tot een eerste toepassing.
In opdracht van het Centrum Veilig Wonen ontwierpen we een nieuw kindcentrum voor Woldendorp, gemeente Delfzijl. Versterken van de oude metselwerk basisschool De Woldrakkers, om aan de aardbevingsnorm te voldoen, bleek te kostbaar. De constructieve veiligheid van het kindcentrum wordt verzorgd door de houten constructie met houten kolommen, balken en dak.
Voor de ca 120 kinderen heeft Scholengroep Marenland, waar het kindcentrum deel van uitmaakt, een nieuw onderwijsconcept ontwikkeld dat rekening houdt met de bevolkingskrimp in de regio en afname van het aantal leerlingen. Het concept gaat uit van drie grote units voor onder-, midden- en bovenbouw - elk voorzien van meerdere ateliers - en een peuterspeelzaal, rondom een centrale ruimte. De medewerkers begeleiden de kinderen als coaches, vanuit hun eigen expertise. Dit innovatieve onderwijsconcept hebben we samen met de school vertaald in een molenwiek-layout, waarbij elke unit zijn eigen entree heeft via een overdekte buitenruimte, waar ook bij slecht weer buiten lesgegeven kan worden. De grote units zijn vrij indeelbaar en kunnen daardoor flexibel aangepast worden aan de groepsgrootte en het veranderende onderwijs. Op de langere termijn is het kindcentrum eenvoudig te transformeren in (zorg)woningen.
Hout is duurzaam, circulair en relatief licht, daardoor ontstaan er bij aardbevingen minder zware belastingen, die eenvoudiger afgevoerd kunnen worden dan bij een constructie in steen of beton.
De verduurzaamd houten gevels geven het kindcentrum een warme, natuurlijke uitstraling. Het ontwerp voldoet aan het Frisse Scholen programma, dus heeft een uitstekende luchtkwaliteit met laag CO2 niveau en een hoog visueel-, thermisch- en akoestisch comfort, met veel daglicht door grote ramen, een warmtepomp met koeling en sterk geluidabsorberende plafonds.
Het definitief ontwerp is gepresenteerd aan de Groningse welstandcommissie en aan de omwonenden & ouders en is positief ontvangen. Na verdere engineering met partners Ector Hoogstad en Friso Bouw, zal de bouw in het najaar van start gaan. Oplevering staat gepland voor april en ingebruikname in de zomervakantie van 2019.