Omschrijving
De Kop van Oost ligt tussen de Sontweg en het Eemskanaal, aan de rand van de Groningse binnenstad. De havenindustrie in de jaren negentig vertrok naar grootschalige bedrijvenlocaties. Daardoor kreeg dit voormalige havengebied een woningbouwbestemming en een nieuwe naam: Kop van Oost. Het gebied kreeg een levendige inrichting met een appartementencomplex – mogelijk op termijn twee. Er kwam een brede promenade met kadewoningen langs het Eemskanaal en een openbaar plein.
Appartementen
Het project bestaat uit twee woontorens met appartementen, met een rij galerijwoningen van vier lagen hoog er tussenin. De hoogste toren is 70 meter hoog en bestaat uit 17 woonlagen. De woningen staan op een transparante plint met commerciële ruimtes en liggen aan een mooi binnenterrein met een houten dek. Het dek is uitgerust met een tenniskooi, een speelplek voor kinderen met verschillende toestellen en plantvakken met zitranden rondom. Speelse, ovale gaten laten daglicht toe op de parkeerlaag eronder. Ook de tuinen van de galerijwoningen liggen bovenop het parkeerdek. De galerij ligt los van de woningen en slingert zich tussen een kolommenrij door. Hier en daar is een extra trap toegevoegd die de galerijen onderling verbindt.
Wenswonen
Het ‘toevallige’ gevelbeeld van de twee appartementencomplexen is ontstaan doordat de woningen zijn ontwikkeld volgens het wenswonen-principe. Zo kunnen bewoners kiezen voor een woning variërend van een studentenwoning van 40 m² tot een luxe appartement van 400 m² met aan vier zijden buitenruimtes. Ook is er keuzevrijheid in het type balkon en de gevelopeningen. Dit stelde uiteraard eisen aan de constructieve opzet van het complex, die zo flexibel mogelijk moest blijven.
Uitstraling
Het gebouw heeft in twee verschillende richtingen een andere uitstraling. In de gesloten oost- en westzijde zijn raamopeningen ‘gestrooid’. De prachtige zwarte stenen zijn gebakken in de laatst overgebleven Groningse steenfabriek Strating uit Oude Pekela. De strengperssteen heeft een grillig uiterlijk en is gedeeltelijk glimmend zwart geangobeerd. Hier en daar steken ze dwars uit het metselwerkvlak. De zuid- en noordzijde hebben juist een transparante uitstraling met ruime balkons, schuifpuien en grote glasvlakken in aluminium kaders. De torens worden bekroond door een glazen penthouse. Mede hierdoor vormen de twee appartementencomplexen een bijzonder element in de skyline van Groningen.
Kadewoningen
De grondgebonden (kade)woningen hebben een duidelijke oriëntatie naar het water. Refererend aan oude stadswoningen krijgen de kadewoningen ieder een eigen trappetje naar de voorgevel. Hoewel ze veel samenhang vertonen, is er op detailniveau veel verschil in de woningen onderling.
De woningen kregen een eervolle vermelding BNA gebouw van het jaar 2011, regio Noord.