Floreshuis seismisch ontworpen

In december 2015 is, in opdracht van wooncorporatie Lefier, met de bouw van het nieuwe Floreshuis begonnen. Het ontwerp van HJK Architecten voorziet in 1.097 m² bvo met multifunctionele ruimtes, besloten ruimtes en ruimtes voor specifieke gebruikers.
Het Floreshuis is één van onze eerste projecten die van meet af aan seismisch zijn ontworpen (groene versie NPR 9998). Het ontwerp werd tevens doorgerekend door onze kennispartner Aurecon (Nieuw Zeeland), die eveneens het seismische ontwerp van het Forum (mede) heeft berekend.

Om aan de seismische normen te kunnen voldoen werden bijvoorbeeld de stabiliteitswanden in de buitengevels van het Floreshuis zwaarder uitgevoerd, evenals de windverbanden (zie foto’s). Er werd zwaardere wapening toegepast en de staaldetails werden aanmerkelijk zwaarder uitgevoerd. Er is gekozen voor een in het werk gestorte begane grondvloer, in plaats van een kanaalplaatvloer, om de base shear force beter te kunnen spreiden over de palen. Er wordt gebruik gemaakt van grondverdringende mortelschroefpalen die volledig worden gewapend, zodat de palen kunnen worden belast op druk, trek en horizontale belastingen. De entresol vloer, over de gehele breedte van het gebouw, werd bewust licht uitgevoerd met een houten balklaag. Rottinghuis Aannemingsbedrijf tekende voor het Design & Build contract.

In het buurthuis krijgen diverse sociaal maatschappelijke instanties een plek. Daarnaast is er ruimte voor buurtactiviteiten, voor en door bewoners.

Projectdetails

Groningen

1.097 m²

2014 - 2016

Architect: HJK Architecten
Aannemer: Rottinghuis Aannemingsbedrijf

Rottinghuis Aannemingsbedrijf (Design&Build)

Artist impression: HJK Architecten